Ο Ναυτικός Όμιλος Ιτέας είναι αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1964 και ασχολείται με την ανάπτυξη και διάδοση των αθλημάτων του υγρού στίβου στην πόλη. Είναι το μοναδικό σωματείο που καλλιεργεί τα αθλήματα της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης στο νομό Φωκίδας.

Στη μακρόχρονη διαδρομή του, ο Ν.Ο. Ιτέας έχει κατακτήσει πέντε πανελλήνια πρωταθλήματα κολύμβησης συλλόγων θάλασσας τα έτη 1988, 1989, 1990, 1991 και 1992. Από το 1992 που λειτουργεί το δημοτικό κολυμβητήριο της Ιτέας, σα σωματείο πισίνας πλέον, συμμετέχει στα πανελλήνια πρωταθλήματα κολύμβησης όλων των κατηγοριών (από την υποδομή έως και τους βετεράνους), σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες (κατακτώντας μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα) ενώ και στο τμήμα της υδατοσφαίρισης διαθέτει ομάδες ανδρών, γυναικών, ηλικιακών κατηγοριών και συμμετέχει κάθε χρόνο σε πρωταθλήματα και διοργανώσεις της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Κάθε χρόνο είναι συνδιοργανωτής, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ιτέας, της διεθνούς διοργάνωσης Pythia Cup, που αποτελεί ένα τουρνουά προετοιμασίας νεανίδων με τη συμμετοχή εθνικών ομάδων από όλον τον κόσμο.

Την αγωνιστική περίοδο 2004 – 2005 η ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών του συλλόγου  αγωνίσθηκε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας που διεξήχθη μεταξύ των οκτώ κορυφαίων ομάδων της χώρας, κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για μία μικρή πληθυσμιακά επαρχιακή πόλη. Την αγωνιστική περίοδο 2007-2008 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής στον Άγιο Νικόλαο  την Κρήτης, όπου τερμάτισε αήττητη. Τέλος, την αγωνιστική περίοδο 2009 – 2010 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας απέναντι σε ιστορικές ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ και ο Ν.Ο. Ρεθύμνου και κέρδισε για 2η φορά στην ιστορία του την άνοδο στην Α’ Εθνική Κατηγορία. Η αντρική ομάδα υδατοσφαίρισης έχει πετύχει 2 φορές την άνοδο από τη Δ’ Εθνική στη Γ’, την αγωνιστική περίοδο 2003 – 2004 και 2009 – 2010,  εντυπωσιάζοντας μάλιστα διότι αγωνίστηκε με εφήβους σε αντρικό πρωτάθλημα. Την αγωνιστική περίοδο 2015 – 2016 επανέρχεται και ανεβαίνει στη Β’ Εθνική Κατηγορία, όπου μέχρι και σήμερα αγωνίζεται στην κατηγορία αυτή.