Ιστορία

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιτέας είναι αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1964 και ασχολείται με την ανάπτυξη και διάδοση των αθλημάτων του υγρού στίβου στην πόλη. Είναι το μοναδικό σωματείο που καλλιεργεί τα αθλήματα της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης στο νομό Φωκίδας.

Στην μακρόχρονη διαδρομή του, ο Ν.Ο. Ιτέας έχει κατακτήσει πέντε πανελλήνια πρωταθλήματα κολύμβησης συλλόγων θάλασσας τα έτη 1988, 1989, 1990, 1991 και1992. Από το 1992 που λειτουργεί το δημοτικό κολυμβητήριο της Ιτέας, σαν σωματείο πισίνας πλέον, συμμετέχει στα πανελλήνια πρωταθλήματα κολύμβησης όλων των κατηγοριών (από την υποδομή έως και την αγωνιστική κατηγορία), σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες (κατακτώντας μετάλλια σε Πανελλήνια πρωταθλήματα) ενώ και στο τμήμα της υδατοσφαίρισης διαθέτει ομάδες ανδρών, γυναικών, εφήβων, παίδων και νεανίδων, κορασίδων, μίνι παίδων και συμμετέχει κάθε χρόνο σε όλα τα πρωταθλήματα και τις διοργανώσεις της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας.

Στην αγωνιστική περίοδο 2004 – 2005 η ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών του συλλόγου  αγωνίσθηκε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας που διεξήχθη μεταξύ των οκτώ κορυφαίων ομάδων της χώρας, κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για μία μικρή πληθυσμιακά επαρχιακή πόλη. Την αγωνιστική περίοδο 2007-2008 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής στον Άγιο Νικόλαο  την Κρήτης όπου τερμάτισε αήττητη. Τέλος την Αγωνιστική περίοδο 2009-2010 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας απέναντι σε ιστορικές ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και ο Ν.Ο. Ρεθύμνου και κέρδισε για 2η φορά στην Ιστορία του την άνοδο στην πρώτη τη τάξη εθνική Κατηγορία. Η αντρική ομάδα υδατοσφαίρισης έχει πετύχει 2 φορές την άνοδο από την Δ’ Εθνική στην Γ’, την αγωνιστική περίοδο 2003 – 2004 και την 2009 – 2010  εντυπωσιάζοντας μάλιστα διότι αγωνίστηκε με εφήβους σε αντρικό πρωτάθλημα.

Αυτή την στιγμή ο όμιλος έχει 45 παιδιά στο τμήμα εκμάθησης κολύμβησης, 20 παιδιά στην προαγωνιστική όπου προετοιμάζονται για την συμμετοχή τους στα επόμενα χρόνια στην αγωνιστική κατηγορία. Ακόμη, ο όμιλος διαθέτει τμήμα παλαιμάχων με σημαντικές επιτυχίες την προηγούμενη χρονιά και το τμήμα του πόλο με την αντρική ομάδα και την εφηβική. Τέλος, έχουμε ξεκινήσει και την ανασύσταση της γυναικείας ομάδας.